Kosttillskott

Omega-3 kan säljas som antingen kosttillskott eller naturläkemedel. De fiskoljor som klassas som kosttillskott har Livsmedelsverket tillsyn över. Dessa räknas som livsmedel och är inte kvalitetsgranskade. Naturläkemedel däremot testas och godkänns av Läkemedelsverket, precis som vanliga läkemedel.

Enligt Läkemedelsverket kan kosttillskott och naturläkemedel som innehåller omega-3 förlänga blödningstiden. Därför bör personer som behandlas med blodförtunnande läkemedel rådgöra med läkare innan de tar omega-3. Andra biverkningar som kan uppstå är lös mage, uppstötningar och rapningar med fisksmak. Intag i samband med måltid kan dock minimera risken för dessa uppstötningar.

Man kan kontrollera om en fiskolja är bra genom att titta på färgen. En kapsel med ljusare olja har sannolikt högre kvalitet. Man kan också bedöma om en olja har härsknat genom att smaka eller lukta på den. Undvik kapslar med stark lukt eller smak, och olja gjord på fisklever bör inte konsumeras i några större mängder. Detta för att fiskleverolja innehåller höga koncentrationer av vitamin A som kan orsaka problem med lever och håravfall i höga doser. I fiskens lever samlas dessutom mycket miljögifter som kan vara svåra att rensa bort. Både fiskolja och linfröolja är känsliga och bör därför förvaras i kylskåp för att minimera risken för oxidation.

Fiskolja av låg kvalitet kan dessutom innehålla mycket miljögifter. Tungmetaller i fiskolja kan rensas bort genom en ganska enkel process, men för att få bort PCB krävs en mer komplicerad kemisk process. Det finns olika tester som visar hur mycket miljögifter som hittats i olika fiskoljor. Livsmedelsverket har till exempel testat ett antal fiskoljor som säljs på den svenska marknaden för att kontrollera förekomsten av miljögifter (se miljögifter i fiskolja). Eftersom att fiskolja också lätt kan oxidera och härskna så tillsätts antioxidanter som skydd mot oxidering. En fiskoljas benägenhet att härskna kan också testas genom att man analyserar peroxidvärdet (se härskningsbenägenheten hos fiskoljor).

En fiskolja kan vara naturlig och innehåller då som mest 38 procent omega-3-fettsyror. Fiskoljan kan också vara kemiskt modifierad så att den innehåller en ännu större koncentration än 38 procent, vilket då sker på bekostnad av andra nyttiga fettsyror som annars finns i oljan.

Läs mer i köpguiden om du funderar på att köpa omega-3 och fiskolja.