Omega-3 och Hälsa fiskolivoljavalnötter

Livsmedelsverkets rekommendationer

Livsmedelsverket avråder gravida och ammande kvinnor att äta viss slags fisk på grund av att de kan innehålla mycket miljögifter som inte försvinner vid tillagning. Exempel på miljögifter är kvicksilver, PCB, DDT och dioxiner. Det kan också finnas Literiabakterier i vacuumförpackad rökt och gravad fisk.

Du bör enligt Livsmedelsverket inte äta: gädda, gös, abborre, stor hälleflundra, ål, lake, rocka, haj, svärdfisk, tonfisk (gäller inte konserverad tonfisk), lever från lake och torsk. Ät inte heller gravad fisk, råa skaldjur, rökt fisk. Ammande kvinnor bör inte heller äta surströmming från Östersjön och Bottniska viken.

Du bör enligt Livsmedelsverket äta max en gång i månaden: sill och strömming från Östersjön och Bottniska viken, vildfångad röding från Vättern, vildfångad öring och lax från Vättern, Vänern, Östersjön och Bottniska viken.

Livsmedelsverket varken rekommenderar eller avråder gravida och ammande kvinnor från att använda fiskolja.

Livsmedelsverket har 2008-04-02 uppdaterat sina råd för gravida. Läs de nya rekommendationerna och pressmeddelandet här.

Tillbaka till sidan om graviditet.