Omega-3 och Hälsa fiskolivoljavalnötter

Mirakelhjärnan av Jean Barker

I boken "Mirakelhjärnan" redogör författaren för den senaste hjärnforskningen på ett sätt som är mycket inspirerande och övertalande, vilket gör att man förstår hur viktigt det är att få i sig tillräckligt med omega-3. Vad behöver hjärnan för att vi ska må bra och för att undvika sjukdomar som alzheimer? Jean Barker beskriver på ett enkelt sätt vad vi måste äta för hjärnan ska kunna prestera optimalt. Hon skriver om att man ska äta kosttillskott och då framför allt omega-3, som har visat på många goda effekter i olika vetenskapliga undersökningar.

Om man får i sig för lite omega-3 i förhållande till omega-6 så kan det bland annat leda till ihållande inflammationer i hjärnvävnaden, vilket kan skada hjärnans blodkärl och störa kommunikationen mellan nervcellerna. Det kan också leda till sjukdomar som stroke och alzheimer.

Michael Crawford vid Institute of Brain Chemistry and Human Nutrition på University of North London säger bland annat så här i boken:

"Hjärnans kapacitet ökar inte längre. Den minskar faktiskt. Jag tycker att den senaste utvecklingen är mycket alarmerande. Minskningen i omega-3-konsumtion har sammanfallit med ett uppsving för hjärnskador, flera fall av hjärnsjukdomar och lägre intelligens. De mentala defekterna bara ökar i antal. Hjärnan är på tillbakagång och våra hjärnor krymper sakta. Och den utvecklingen kommer att fortsätta om vi inte återgår till den omega-3-rika, stimulerande kosten."

Bokens författare nämner också att brist på omega-3-fettsyror är vetenskapligt kopplad till en mängd sjukdomar och problem, bland annat depression, dåligt minne, låg intelligens, inlärningssvårigheter, dyslexi, dampskador, alzheimer och koncentrationssvårigheter.

Bokens titel är "Mirakelhjärnan" och den innehåller därför information inte bara om omega-3 utan om alla slags kosttillskott som ska vara bra för hjärnan, t.ex. vitaminer, mineraler, Johannesört, Ginkgo biloba och mycket mer. Här finns också information om antioxidanter, varför de är viktiga och hur de kan hålla kroppen ung och frisk. Allt i boken refererar hela tiden till den senaste forskningen och författaren förklarar varför det är bra att dricka te, rödvin och äta choklad, blåbär, spenat och jordgubbar. I boken skriver hon också om stenålderskost och varför den är bra för både hjärnan och kroppen i övrigt.

"Mirakelhjärnan" är en inspirerande och lättläst bok som erbjuder mycket intressant läsning för den som är intresserad av sin hälsa. Vill du veta vad du ska äta för att må bra så ska du definitivt läsa den här boken!