DHA och EPA minskar tumörtillväxt

Forskare vid University of California, Los Angeles (UCLA) har i en ny studie funnit att fiskfettsyrorna DHA och EPA kan minska tillväxten av tumörer vid prostatacancer och ge lägre PSA-värden.

Undersökningen som i augusti publicerades i Clinical Cancer Research var en djurstudie. En grupp möss fick en diet som bestod av 20 procent fett där innehållet av omega-3 och omega-6 var lika stort, d.v.s. 1:1. Den andra gruppen fick en liknande diet, men där fettet till största delen bestod av omega-6 så att den var mer lik en typisk västerländsk diet.

Bland de möss som fått den hälsosammare fettsammansättningen med mycket omega-3 så minskade tillväxten av cancertumörer med 22 procent, och PSA var 77 procent lägre jämfört med den andra gruppen. Dessutom var nivåerna av en proinflammatorisk prostagladin (PGE-2) 83 procent lägre i tumörerna.

Forskarna tror att resultatet beror på det höga innehållet EPA och DHA i dieten samt det begränsade intaget av arakidonsyra, vilket är en omega-6-fettsyra. Dessa fettsyror tävlar nämligen om att omvandlas till prostaglandiner (eikosanoider) som då antingen blir proinflammatoriska som ökar tillväxten av tumörerna, eller antiinflammatoriska vilket minskar tillväxten.

Dauchy och Sauer har gjort liknande studier tidigare på råttor. Läs mer om sjukdomar.