Barn äter för lite grönsaker och fett

I en avhandling från Sahlgrenska Akademin konstateras att fyraåringar som äter en fetrik kost väger mindre, samt att många barn äter alldeles för lite grönsaker och fett. Framför allt äter de för lite omega-3 som bland annat finns i fet fisk, linfröolja och valnötter.

Studien genomfördes i Göteborg och 200 fyraåringar deltog. Barnens matvanor, livsstil och BMI studerades. Av de 200 fyraåringarna var 20 procent överviktiga och 2 procent feta. De flesta av dem kom från goda socioekonomiska förhållanden.

  • 70 procent av fyraåringarna fick i sig för lite järn.
  • 20 procent fick i sig för lite kalk.
  • 25 procent av barnens energiintag kom från godis och sötsaker.
  • 33 procent fick i sig för lite omättat fett, särskilt omega-3. De barnen vägde också mer.
  • I genomsnitt åt de endast 35 procent av det rekommenderade intaget av frukt och grönsaker.

Malin Haglund Garemo som har lagt fram avhandlingen säger att andra studier också har visat att överviktiga barn ofta har brist på omega-3.